2e JAAR A-STROOM

2e jaar A-stroom... Wat is dat?

Je bent geslaagd in het eerste jaar van de A-stroom.

In het tweede jaar van het secundair onderwijs kies je al voor een bepaalde richting die je interesse heeft geprikkeld. Bij ons op school kan je kiezen tussen 3 richtingen:

De verschillende vakken worden aangeboden in vakkenclusters. Door op regelmatige basis projectmatig te werken binnen deze vakkenclusters, leer je "out of the box" denken en vakoverschrijdend werken. Hierdoor kan je je ontplooien tot een ruimdenkende jongvolwassene.

In de eerste graad wordt bij ons op school de algemene vorming aangevuld met “LABO” .Twee uur per week kunnen de leerlingen een keuzevak (STEM, ONDERNEMEN, MENS & MAATSCHAPPIJ) volgen. 

In dit keuzevak worden uitbreidings- en verbredingsdoelen aangeboden. Daarnaast komen ook verschillende transversale doelen en digitale geletterdheid aan bod. Leerlingen leren hun interesses kennen en leren keuzes maken.

Basisopties in het 2e jaar A-stroom

2A Economie & Organisatie

In de basisoptie Economie & Organisatie verruim je je beleving van de ‘economische en financiële competenties’ tot een bredere economische en maatschappelijke context.

Aan de hand van herkenbare situaties uit de eigen leefwereld word je bewust van de verschillende factoren die het aankoopbedrag kunnen beïnvloeden. Je leert omgaan met een budget en je maakt kennis met een aantal basisbegrippen in verband met ondernemingen en de overheid.

De rode draad doorheen deze studierichting is het onderzoekend leren aan de hand van volgende thema's.

2A Maatschappij & Welzijn

In de basisoptie Maatschappij en Welzijn staat het welzijn voor en van de mens in de maatschappij centraal. Je maakt kennis met een aantal basisbegrippen en -technieken om het samenleven, de eigen gezondheid en de eigen lifestyle in de huidige, diverse maatschappelijke context te optimaliseren en in stand te houden.

Via eenvoudige opdrachten en praktijkoefeningen leer je creatief met de aspecten van welzijn omgaan en leer je hoe dit je eigen lifestyle kan beïnvloeden.

Deze basisoptie richt zich vooral tot leerlingen die sociaal voelend zijn. Het omgaan met diversiteit in een ruime maatschappelijke context vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt.

2A STEM - Wetenschappen

In de basisoptie STEM-Wetenschappen ga je op zoek naar verklaringen achter natuurfenomenen. Je zoekt uit hoe een toestel werkt. Wie weet, bedenk je zelf wel een uitvinding die de wereld zal veranderen!

Om inspiratie op te doen, zal je systemen onderzoeken die je dagelijks tegenkomt. Je gebruikt hiervoor wiskunde en wetenschappen. In STEM-wetenschappen leer je je eigen systeem bedenken (ontwerpen) en zet je je daar met overtuiging hun creativiteit voor in. Hierbij word je uitgedaagd om zelf te onderzoeken welke keuzes je kan maken (grondstoffen, gereedschappen, machines). Je zal je eigen systeem op een veilige en doordachte manier maken. Met het uittesten en, indien nodig, het verbeteren van je systeem, maak je de cirkel rond.

Om de taal van de wetenschappen te leren begrijpen, lees je ook handleidingen, plannen, tekeningen...

Bij STEM-wetenschappen ligt de nadruk eerder op het onderzoeken, maar we gaan het ontwerpen zeker niet uit de weg. Want een echte denker en doener benut al zijn talenten.

Lessentabel 2e jaar A-stroom

Surft u met Mozilla Firefox? Dan zal u bovenaan uw browser de melding krijgen dat de browser een pop-up blokkeert. U moet deze pop-ups toelaten om de lessentabel te kunnen raadplegen.

2e jaar A-stroom_Lessentabel

Meer info?

Wij nodigen u graag uit op onze opendeurdagen op 02/02/2024 en 09/02/2024. Tussen 13.30u en 15.30u  staat ons lerarenteam paraat om u rond te leiden in onze school en om al uw vragen te beantwoorden.

Kom zeker even langs om de sfeer op te snuiven en een les bij te wonen!