MAATSCHAPPIJ & WELZIJN / OPVOEDING & BEGELEIDING
3e - 6e jaar secundair onderwijs - dubbele finaliteit
3e - 6e jaar secundair onderwijs - dubbele finaliteit
3e - 4e leerjaar secundair onderwijs
Maatschappij & Welzijn is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifiek gedeelte. In deze studierichting is het belangrijk dat je goed observeert, reflecteert en communicatieve en sociale vaardigheden leert. Je legt de focus op gezondheidsbevordering en op het uitvoeren van huishoudelijke taken binnen een gezinscontext.
Je oriënteert je op activiteiten in zorg en welzijn
Je geeft aandacht aan maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen in de samenleving.
Je leert over waarneming en beweging (toegepaste fysiologie en anatomie)
Je ziet de basis van ontwikkelingspsychologie en opvoedkunde.
Je houdt rekening met alle aspecten van het mens zijn en bekijkt hoe je voor anderen kan zorgen of mensen kan begeleiden binnen de context van het gezin. Het is belangrijk dat je oog hebt voor de wensen, de behoeftes, de mogelijkheden en de beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen.
Je leert over de ontwikkeling van de mens, over het gedrag en over de plaats van de mens in de maatschappij. Wat je leert, pas je toe op concrete opvoedingssituaties.
Sociale en communicatieve vaardigheden zijn bij wat je leert erg belangrijk
Je leert ondersteunende vaardigheden m.b.t. activiteiten in het dagelijkse leven en het aanbieden van activiteiten en vrije tijd.
5e - 6e leerjaar secundair onderwijs
In de studierichting Opvoeding & Begeleiding ontwikkel je een stevige wetenschappelijk-theoretische basis in verschillende vakgebieden: psychologie, (orthopeda
Psychologie: Je bestudeert de menselijke geest, gedrag en emoties. Dit helpt je om kinderen beter te begrijpen en effectief met hen om te gaan.
(Ortho)pedagogiek: Dit vakgebied richt zich op opvoeding en onderwijs. Je leert pedagogische strategieën en technieken om kinderen te begeleiden en te ondersteunen.
Toegepaste Filosofie: Filosofische concepten worden toegepast op praktische situaties. Dit helpt je bij ethische overwegingen en besluitvorming.
Recht en Deontologie: Je krijgt inzicht in juridische kaders en ethische normen. Dit is essentieel voor verantwoordelijk en professioneel handelen.
De Mens en Zijn Plaats in de Samenleving: Je onderzoekt de rol van individuen in de maatschappij. Dit helpt je om context en sociale invloeden te begrijpen.
Met deze basis leer je niet alleen pedagogisch handelen, maar oriënteer je je ook op het begeleiden van mensen met een beperking, met specifieke aandacht voor de welzijnszorg.
Surft u met Mozilla Firefox? Dan zal u bovenaan uw browser de melding krijgen dat de browser een pop-up blokkeert. U moet deze pop-ups toelaten om de lessentabel te kunnen raadplegen.