SIGO! Lennik breidt STEAM uit

  • 1 september 2016

LENNIK – Het pedagogische STEAM-project van het SIGO! Lennik is heel goed mee gevallen. Vorig schooljaar werden de leerlingen van de tweede graad ondergedompeld in deze stimulerende onderwijsmethode en vanaf september stapt ook de eerste graad mee in het project.

De resultaten van één jaar STEAM (STEAM staat voor Science Technology Engineering Arts en Mathematics) zijn bemoedigend. De leerstof gaat er bij de leerlingen veel beter in. Ze haalden betere punten tegen over het vorig schooljaar en ervaren dat ze thuis minder moeten studeren. De leerkrachten maken ook sneller vooruitgang in de leerstof.

“De lessen worden zodanig gegeven dat leerlingen gemotiveerd worden om verder wetenschappen te volgen en toe te passen in hun eigen leven. Dat helpt hen de leerstof beter te begrijpen en dat maakt de lessen weer leuker. Op die manier zien ze ook veel beter het nut in van lessen zoals wiskunde”, vertelt Mieke Devriendt, leerkracht wetenschappen en STEAM.

De leerstof wordt geïntegreerd in praktische projecten. Zo konden de leerlingen een nieuwe STEAM-klas uitbouwen, die in september in gebruik genomen wordt. “Leerlingen maakten een budgetberekening, in de lessen binnenhuisarchitectuur maakte ze een 3D-ontwerp, de isolatie werd berekend en de afdeling hout maakte een ontwerp. Nog voor het einde van het schooljaar kreeg het lokaal een likje verf nadat er in de les ‘welzijn’ kleuren werden gekozen. In de les ergonomie leerden de leerlingen dat het beter kan zijn, rechtstaand te werken want meer bewegen geeft een frissere geest. De leerlingen waren echt fier op het resultaat en ook de leerkrachten waren enthousiast. Ze zien dat de leerlingen echt gemotiveerd aan het werk gaan. Dat werkt bij de leerkrachten zo aanstekelijk dat ze nu zelfs in de vakantie aan het project komen werken”, zegt Mieke Devriendt.

Het SIGO kreeg van minister Crevits een subsidie van 5.000 euro. De leerlingen werden ook actief bij de opmaak van dit dossier betrokken.

Aandacht

Deze unieke onderwijsaanpak trekt de aandacht van zowat de hele Vlaamse onderwijswereld. Drie docenten van de Artevelde Hoge School volgden in het SIGO lessen omdat ze STEAM willen integreren in hun lerarenopleiding. “We konden hen heel wat tips geven over onze aanpak”, zegt Mieke Devriendt. Ze mocht als STEAM-coördinator in de Antwerpse Universiteit uitleg geven over STEAM aan leerkrachten en directies. “We krijgen hier veel leerkrachten over de vloer die meer willen weten over ons project. We zijn pionier in Vlaanderen”, aldus een fiere Mieke Devriendt.

Vakoverschrijdend

Met STEAM biedt deze school een vakoverschrijdende werkwijze aan waarbij ze hun leerlingen willen voorbereiden op een toekomst die aansluit bij de noden van de toekomstige, snel evoluerende arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt van de toekomst verwacht flexibele werknemers die niet alleen in staat zijn om zich aan te passen, maar ook nog eens hun creativiteit gebruiken om vooruitstrevende ideeën uit te werken. Die creativiteit leren de leerlingen aan in een werkwijze waarin de school aandacht heeft voor zowel design als engineering.

STEAM vertrekt vanuit de competenties van de leerlingen en wil deze verder te ontwikkelen. In een optimale leeromgeving, een speciaal STEAM-lokaal, voeren de leerlingen hun eigen onderzoek waarbij de leerkrachten gebruik maken van activerende werkvormen. De leefwereld van de jongeren van vandaag is een startpunt om de leergierigheid van de leerlingen aan te wakkeren.

 

(zie origineel artikel : http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/sigo-lennik-breidt-steam-uit/1137 )